Opskrifter

Sådan bruger jeg gær fra belgisk flaskeøl

0

Du har måske overvejet om ikke man kan bruge gæren der ligger i bunden af typisk belgisk flaskeøl. Det kan du faktisk godt, det eneste det kræver er lidt teknik. Du skal finde en øl der er så frisk som muligt. Hvis du kun kan finde øl tæt på sidste holdbar til, så er chancen for succes ikke særlig stor. Køb derfor kun frisk øl.

Når du har fundet en frisk øl, så hælder du øllet op i et glas som du plejer. Du efterlader dog lidt mere i bunden end du plejer at gøre. Du stiller herefter flasken til, og stille lidt til side.

Du finder fx en Erlenmeyer kolbe. Den skal gøres steril, hvilket du fx. kan gøre i en ovn. Du skal lige undersøge hvor høj en temperatur din kolbe kan klare, men ved kolber af en god kvalitet, er det ikke noget problem. Hvis du kan finde en Erlenmeyer kolbe på 500-1000 ml. er det perfekt. Du laver herefter en urt fra maltekstrakt. Du skal forsøge at ramme en OG på 1040. Du laver urt så din kolbe er fyldt 50 % op. Det er også en rigtig god idé, at tilsætte gærnæring, for på den måde giver du gæren de bedste muligheder for at formerer sig. Nedkøl det hele til omkring 20 grader. Hæl derefter den slat der er tilbage i flasken ned i kolbe, og luk den af med fx. en prop og gærrør. Du stiller den herefter på køkkenbordet, og ryster den med jævne mellemrum. Hvis du er heldig, vil du du begynde og se der dannes lidt CO2 i kolben. Det der gør det, så er det rigtig gode tegn. Du kan efter nogle dage hælde lidt mere iltet urt på kolben, for at give gæren lidt mere næring. Igen efter nogle dage, kan du lave et lille bryg på gæren. Du skal kende risikoen ved, at det kan være gået baktier i gæren, og så må du blot prøve igen med en ny flaske. Hvis der aldrig kommer gang i gæren, så må du også prøve med en ny flaske.

Husk at nyde øllet, når du har gået lavet din gærstarter 🙂

 

0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *